Efektivní výroba interiérových panelů do letadel

JEC 2020: DOPAG představí dávkovací systém coredis pro automatické plnění voštinových panelů

Letecký průmysl nyní čelí mnoha výzvám. Na jedné straně vzrůstající počet leteckých spojů, na straně druhé tlak na snižování emisí. Snížení emisí lze dosáhnout například kontinuální optimalizací odlehčeného designu s využitím inovativních materiálů v konstrukci letadel. Lehké kompozitní materiály již nabízejí komplexní řešení pro snížení hmotnosti a spotřeby paliva. Společnost DOPAG nabízí automatizované dávkovací a směšovací technologie pro výrobu kompozitů. Tyto technologie představí Dopag během předního světového veletrhu  JEC World v Paříži, 12-14 květen.

Automatizované řešení nabízí efektivní produkci
Představovaný dávkovací systém coredis se využívá k plnění voštinových jader sendvičových panelů. Sendvičové panely se používají zejména v interiérech letadel, jako jsou toaletní stěny a boční panely, kuchyňské konstrukce a podlahové panely. Pro další zpracování, tj. rozřezání panelů či vkládání vložek pro upevnění komponentů kabiny, je vyžadován vysoký stupeň  stability. Voštinová jádra jsou proto plněna materiálem s nízkou hustotou za použití dávkovacího a směšovacího zařízení coredis.

Automatizované plnění voštinových jader robotickým a portálovým systémem výrazně snižuje pracovní zatížení, zrychluje výrobu a šetří významně objem použitého  materiálu. Dávkovací systém coredis plní voštinové panely o velikosti 2 600 x 1 400 milimetrů. V závislosti na velikosti buněk a na použitém ventilu je konstantní průtok 50–300 mililitrů za minutu. V automatizovaném provozu může být materiál dávkován proporcionálně na základě tloušťky jádra a zvolené rychlosti dávkování. Všechna voštinová jádra jsou plněna jednotně a splňují vysoké standardy kvality vyžadované v oblasti leteckého průmyslu. Toto je zvláště nutné, protože otevřené okraje panelů musí být chráněny s dostatečnou stabilitou proti vnějším vlivům prostředí. Aby se zabránilo poškození citlivých struktur, používá DOPAG k dávkování materiálu speciální zubová čerpadla. Vývoj zařízení je založen na desítkách let zkušeností v oboru a úspěšné kooperaci s leteckým průmyslem. Výsledné systémové koncepce jsou nyní s úspěchem využívány po celém světě.

Zpracování kompozitů: Honeycomb Potting / Plnění jádra