Přesné dávkování maziv a olejů

Automatické mazání plynových vzpěr se systémy DOPAG

Plynové vzpěry usnadňují obsluhu klapek/záklopek a těžkých předmětů. Skládají se z cylindru s volně pohyblivými písty a oproti čistě mechanickým nastavovacím prvkům nabízí mnoho výhod. Jejich německý výrobce STABILUS je absolutní světovou špičkou s roční výrobou 120-ti milionů kusů. Takto masivní výroba je samozřejmě výzvou jak pro STABILUS, tak i pro DOPAG, jehož dávkovací systémy jsou její nedílnou součástí.

DOPAG dávkovací ventily ve výrobě
Při montáži plynových vzpěr se nejdříve musí aplikovat malé a přesné množství maziva do pístnic. To se odehrává na první lubrikační stanici, kde jehlové dávkovací ventily DOPAG s velkou přesností naměří a nadávkují jakýkoli objem maziva mezi 0.001 a 3.0 ml. Na druhé lubrikační stanici se pak pomocí DOPAG komorových ventilů dávkují miniaturní kapky oleje na dvojitá okrajová těsnění cylindrů tak, aby se minimalizovalo tření.

Tyto typy dávkovacích ventilů jsou obzvlášt vhodné pro tento typ aplikace, a to díky své schopnosti po každé dávce vsát lubrikant zpět. Tento mechanismus spolehlivě zabráňuje nechtěnému odkapávání oleje a následné kontaminaci pracovní plochy po skončení dávkování. Nakonec se na třetí stanici pod kontrolou dávkovaciho počítače MR20 nadávkuje předurčené množství oleje do cylindrů, než se naplní dusíkem. Celý lubrikační cyklus je automatický díky vyspělé technologii od DOPAG.